Valentin Stan, despre scutul de la DEVESELU: „Rușii au crezut că sistemul de la Deveselu este împotriva lor”

Publicat: 13/02/2024, 09:59

Valentin Stan – istoric și analist politic – a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Stan a detaliat funcționarea bazei de la Deveselu și a sistemului AEGIS, evidențiind că acesta nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci este menit să ofere protecție împotriva amenințărilor cu rachete balistice din afara zonei euroatlantice. Urmăriți AICI, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Stan a subliniat că interceptorii SM-3 de la Deveselu sunt exclusiv defensive și nu au capacitate ofensivă, fiind destinați să protejeze împotriva atacurilor din afara NATO, cum ar fi cele din Iran.

„Ce este la Deveselu? Baza constă într-un radar, o suită asociată comandă – control – comunicații AEGIS.  Sistemul AEGIS l-au luat americanii de pe nave și l-au pus la noi terestru. Sunt 24 de rachete interceptare SM-3. Interceptoarele SM-3 sunt doar în scopuri defensive și nu au capacitate ofensivă, adică nu-i atacăm pe ruși cu ele… doar dacă ne atacă cineva pe noi… ne apărăm.

O să vezi că, de fapt, nici dacă ne-ar ataca rușii, rachetele astea interceptoare de la Deveselu nu sunt pentru ruși. Noi ne apăram împotriva iranienior, alții care veneau din afara NATO”, a explicat Valentin Stan.

Cum funcționează rachetele interceptoare de la Deveselu

În momentul în care o rachetă este trasă împotriva ta, această rachetă interceptoare lovește acea rachetă inamică prin lovire pin lovire. Nu are încărcătură explozivă, spune Stan.

„Deveselu care începe să fie el „bijgudit”, „amalgamat”, instruit, săpat în deal… toată treaba asta începe pe la 2011 iar în 2016 este inaugurat ca fiind funcțional.

A fost o conferință de presă la care au participat niște oficiali americani, cel mai important dintre ei fiind acest Frank Rose, care era asistentul secretarului de stat pentru controlul armamentelor, împreună cu ambasadorul Douglas Lute și cu un băiat, Daniel Ioniță, care era secretar de stat MAE. Asta a fost pe 11 mai 2019 și ce au spus ăștia: Secretarul adjunct Rose spune „băi, am venit noi aici, suntem noi partenerul strategic…uite, apărarea adaptivă în etape… nu intrăm în amănunte. Că-n România, Polonia, Turcia, nu știu ce.

Și povestește aici, cu Obama cum era, ce frumos… cum fac ei aici cu Deveselu. Bun. Ce zice asistentul secretarului de stat? „Rusia și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea că apărarea antirachetă a SUA și NATO este îndreptat împotriva Rusiei și reprezintă o amenințare la adresa descurajării sale nucleare strategice”.

Atât Statele Unite, cât și NATO au fost clare că sistemul pe care NATO îl construiește în Europa, deci la Deveselu, nu este conceput sau capabil… deci nici măcar capabil nu e să-i oprească pe ruși să submineze capacitățile strategice de descurajare ale Rusiei. Sisteme de apărare antirachetă ale SUA și NATO sunt direcționate împotriva amenințărilor cu rachete balistice din afara zonei euroatlantice. Deci care e mă problema”, a spus analistul politic la Marius Tucă Show.

Stan a explicat că acordul cu SUA stipulează utilizarea sistemului doar în scopuri defensive, dar a subliniat că, în ciuda acestor asigurări, Rusia consideră sistemul ca fiind îndreptat împotriva sa.

„Tot pe 11 mai 2016, când s-a lansat ce zice Ioniță: Sistemul din România nu este îndreptat împotriva Rusiei. Sperăm că toată lumea va auzi și înțelege vocea înțelepciunii care ne spune că atât geografia cât și fizica împiedică sistemul să fie eficient împotriva un atac masiv din partea Rusiei. Adică tehnologic nu pot să se opună Rusiei cu aceste rachete.

Există de asemenea argumente juridice și tehnice în sprijinul caracterului defensiv exclusiv al capabilității de apărare balistică a NATO. Fii atent, vorbește de acordul nostru cu SUA. L-ai văzut tu vreodată? Nu, nici eu.

Deci atenție ce spune despre acord: Se stipulează că sistemul va fi utilizat numai în conformitate cu Carta ONU, și anume legitimă apărare. Sigur, și rușii spun că au fost în legitimă apărare când au atacat Ucraina. Deci, au ei un acord cu americanii și acordul ăsta e că folosim Deveselu doar să ne apărăm.

Sistemul, zice e de apărare, dar el nu se poate apăra împotriva Rusiei, e ca să apere împotriva „ălora”. Ai înțeles?

Rușii cred că scutul de la Deveselu e un sistem sofisticat de rachete pregătit să atace nuclear Rusia

Ei trebuiau să le spună rușilor, pentru că rușii știi ce au zis: „bă ăsta nu că e de apărare, e de atac împotriva noastră. De asemenea se prevede că interceptorii dizlocați în România sunt non-nucleari și interzice schimbarea tipului acestora.

Adică nu sunt nucleare și nici nu poți să-i schimbi. Întrebarea însă este următoarea da, cu bateria MK41 poți să tragi și rachete tomahawk? Deci ce ne spune românul de la MAE: „interceptorii ăștia a îi folosim noi să ne apărăm de rachetele care vin din afara spațiului euroatlantic, nu împotriva Rusiei. Nu ne putem apăra împotriva lor… ne permite tehnologia. Oricum, rachetele astea de interceptare sunt strict pentru acțiuni defensive, nu ca să-i atacăm pe ruși”, spune Valentin Stan.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Verificarea ITP, în continuare blocată. RAR a anunțat când se va remedia problema
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi...